Haagsche Schil

Wat mag er in de Haagsche Schil box


In 2017 zijn we gestart met Haagsche Schil, de nieuwe schillenboer van Den Haag. We zijn op dit moment bezig et de eerste pilot met een aantal pioniers. Met deze pilot doen we de ervaring op om Haagsche Schil in 2018 verder te kunnen uitbouwen.

Met Haagsche Schil willen we bereiken dat het cirulair denken en doen in de stad wordt versterkt. In dit geval door het voor iedereen mogelijk en interessant te maken om hun organisch restmateriaal in te leveren. We gaan dat hergebruiken door daar compost van te maken en kruiden en planten op te laten groeien. Op die manier maken we écht lokale producten van écht lokaal materiaal!

De belangrijkste vraag is natuurlijk “Wat mag er in de Haagsche Schilbox”?

Om te beginnen maken we gebruik van composteerbare afvalzakken. Dit zijn zakken die gecomposteerd kunnen worden. Deze zakken zijn onder andere te koop bij de Ecoplaza. Belangrijk: Dit zijn andere zakken dan de afvalzakken die biologisch afbreekbaar zijn. Deze kunnen niet worden gecomposteerd!

Op de achtergrond zijn we bezig met het organiseren van een composteermachine, zodat we op een snelle manier compost kunnen maken van ‘swill’. In ons geval richten we ons op organisch restafval uit keukens. De GF van GFT. Tuinafval kan dus helaas niet in de Haagsche Schilbox.

Organisch afval is goed recyclebaar. De etensresten gaan naar een vergister, waarbij door middel van verhitting de schadelijke bacteriën worden gedood. Vervolgens worden de etensresten tot moes vermalen en in een grote tank gestort. Hierna volgt een soort biologisch verteringsproces, waarbij er bacteriën aan het afval worden toegevoegd. Deze bacteriën zorgen ervoor dat er biogas vrijkomt. Biogas bestaat voor het grootste deel uit koolstofdioxide en methaan en is een duurzame energiebron. Dit gas wordt afgezogen en vervolgens hergebruikt voor verschillende zaken. Zo kan biogas als brandstof worden gebruikt om energie op te wekken of om machines en voertuigen op te laten werken. Het is ook mogelijk om biogas verder te verwerken, zodat uiteindelijk een gas overblijft dat van dezelfde kwaliteit is als aardgas. Tijdens het vergistingsproces van uw swill, komen er ook vetresten bovendrijven. Deze worden ook apart afgezogen en verwerkt tot biodiesel. Biodiesel is een duurzame energiebron. Het restant van het afval dat vervolgens overblijft, het zogeheten digestaat, vormt een waardevolle meststof die hergebruikt kan worden in bijvoorbeeld de land- of tuinbouw.

Totdat we deze composteermachine in huis hebben maken we gebruik van het compostbakken netwerk van de compostbakkers. De compostbakkers hebben een mooi overzicht gemaakt van wat er wel en niet op de composthoop mag:

Wel op de composthoop

 • Groente- en fruitresten
 • Noten en pitten
 • Bladeren en gras
 • Citrusvruchten (beperkt)
 • Eierschalen
 • Koffie en thee
 • wc-rollen

Niet op de composthoop

 • Brood
 • Gekookt eten
 • Kaaskorsten
 • Vleesbotjes
 • Visgraten
 • Snijbloemen en potplanten
 • Kattenbakkorrels

We vragen aan de deelnemers van Haagsche Schil om hier rekening mee te houden. Tot het moment dat we onze eigen swill kunnen verwerken houden we deze lijst aan. Deelnemers krijgen hier bij de volgende ophaalronde ook meer informatie over.


Connect

 • Instagram

Organisatie

 • Over Haagsche Schil
 • Veelgestelde vragen
 • Contact
 • Vacatures
 • Dashboard
 • Partners

© 2017-2018 Haagsche Schil - door urbanlink