Haagsche Schil

Inzending DDD Award 2017


Het idee voor Haagsche Schil is ontstaan door een droom van een bewoner bij de DDD award 2017. Haagsche Schil: de nieuwe schillenboer van Den Haag.

Van Droom

Bij de presentatie van de 9 dromen van de Dromen Denken Doen Award werden we direct aangetrokken tot de droom van Gladys Detmeijer. Het feit dat je in een groot gedeelte van Den Haag GFT-afval niet (meer) gescheiden wordt opgehaald is ons ook al tijden een doorn in het oog.

Een gemiddeld gezin van 4 personen produceert per dag een grote hoeveelheid organisch afval, die wel 30% van de totale hoeveelheid afval per dag omvat. Je wordt als bewoner gedwongen om al je afval simpelweg in een ondergrondse afvalcontainer (ORAC) te gooien: een restafvalcontainer! En er komen steeds meer ORAC’s bij. Dit betekent dat de gemeente steeds minder GFT afval gaat ophalen. Daarom dit voorstel voor Haagsche Schil (of lees het als: Haags geschil). Een idee dat we door de DDD-Award hebben uitgewerkt tot dit eerste voorstel.

Zomaar alles weggooien hoort niet meer in deze maatschappij. We hebben er jaren over gedaan om onze kinderen te leren dat je afval moet scheiden. In Den Haag is dat onmogelijk. Dit kan niet zo zijn voor een stad die binnenkort klimaatneutraal wil zijn, en een voorbeeldstad wil zijn op het gebied van vrede, recht en veiligheid. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen moeten we verantwoord omgaan met ons afval. Daarbij is GFT niet alleen afval, maar kan op een goede manier gebruikt worden. Het kan de basis zijn voor biomassa, mest voor tuinen of grondstof voor urban farming. GFT is daarmee een mooie grondstof in plaats van een restproduct.

Een stad die op een verantwoorde manier met haar reststromen omgaat is een voorwaarde voor een duurzame en fijne stad om in te leven. Waar mensen bewust met elkaar, en ook met hun afval omgaan. We kunnen niet (meer) anoniem ons afval in een gat in de grond gooien. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om dit te veranderen!

**Ons lokaal afval = Onze lokale grondstof**

Naar Doen!

Samen werken we aan een beter Den Haag. Door samen nieuwe dingen te bedenken en kennis en kunde te delen. Met dit project gaan we dit ook doen: door zelf GFT grondstoffen te gaan inzamelen en hier zo lokaal mogelijk op een nuttige manier gebruik van maken.

Hoe gaan we dat doen?

Ophalen We halen met een bakfiets het GFT-materiaal in de buurt op. Dit doen we samen met de buurt. Uiteraard starten we in Mariahoeve met de buurt van Gladys. Voor het ophalen van de GFT grondstof bieden we werkplekken aan aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een beperking komen op een positieve manier onder de aandacht, hebben positief contact met bewoners en kunnen een nuttige bijdrage leveren. Composteren We composteren de GFT-stroom (op 1 locatie, of op 1 Haagsche Schil composteerpunt per wijk). Dit doen we op twee manieren: via het composteren met wormen, en via de Bokashi methode (een methode met compostversneller, zonder nare geurtjes). Gebruiken De compost is onze grondstof om mooie dingen mee te doen. We gaan het lokaal verkopen aan iedereen die Haags Krachtvoer nodig heeft voor zijn/haar tuin of balkon. Daarnaast gebruiken we het als compost voor urbanfarming. We gaan zelf meelwormen-meel produceren van Haagsche Schil, en we leveren de compost als grondstof aan bijvoorbeeld Urban Farmers.

Wat kost het?

In deze fase gaan we nog geen harde getallen noemen, maar de kosten zullen bestaan uit de volgende zaken (met daarbij in percentages de verhouding van de totale kosten):

 • 15% Projectleiding
 • 25% Communicatie
 • 25% Inhoudelijke begeleiding en coördinatie (composteren, community building)
 • 20% Materiaal- en huurkosten (Bakfietsen en composteer-locaties
 • 15% Verkoop en promotiekosten

Kan dat wel?

Toekomstmuziek? Is het mogelijk? 25 km verderop, 45 minuten met de Randstad Rail, gebeurt het al! De eerste schillenboer is gestart. Ook in Hengelo en Leiden zijn nieuwe schillenboeren.

Rotterdams voorbeeld

Bijvoorbeeld Rotterdam: In februari 2016 kondigt wethouder Eerdmans de schillenboer aan, juli 2016 start de eerste schillenboer en in februari 2017 wordt het project verlengd! Dat kunnen we in Den Haag toch zeker ook!

 • 17 januari 2016: Rotterdam zoekt Schillenboer [nos]
 • 13 juli 2016: Schillenboer maakt comeback in Rotterdam [nos]
 • 27 juli 2016: Schillenboer Rotterdam heeft eerste werkdag [nos]
 • 27 februari 2017: Proef Schillenboer Rotterdam verlengd [nos]

metronieuws 2F94e87daf473afd424934e7f30173d96c 1488212012 300x160

Of bekijk deze video van de door bewoners opgezette schillenboer in Leiden Staalwijk: schillenboer leiden

schillenboer leiden 300x169


Connect

 • Instagram

Organisatie

 • Over Haagsche Schil
 • Veelgestelde vragen
 • Contact
 • Vacatures
 • Dashboard
 • Partners

© 2017-2018 Haagsche Schil - door urbanlink